dimarts, 20 de novembre del 2007

Llibres sense paper

Amazon presenta el Kindle, un revolucionari lector de llibres electrònics

Jeff Bezos (foto), director de la llibreria en línia més famosa del món, Amazon va presentar ahir a Nova York el Kindle un aparell per llegir llibres electrònics que ja ha estat batejat per alguns com 'l'iPod dels llibres'. Amb aquesta novetat Amazon vol popularitzar l'ús del llibre electrònic, cosa que ningú no ha aconseguit fins ara i per fer-ho utilitzarà Whispernet, un sistema capaç de connectar el Kindle a internet sense cables a través de la xarxa mòbil.

Whispernet connecta el Kindle a internet tal i com ho fan els telèfons mòbils, de manera que els qui el comprin podran descarregar i comprar llibres des de qualsevol lloc on hi hagi cobertura per als mòbils, sense dependre d'un ordinador connectat a internet o d'una xarxa wi-fi. A més de comprar llibres però, Whispernet permet utilitzar la xarxa per subscriure's diaris electrònics i alguns blocs i fins i tot per navegar per internet. I és aquesta capacitat de connexió gratuïta, la independència respecte a un ordinador o xarxa wi-fi, la que pot marcar la diferència respecte a d'altres intents poc afortunats de comercialitzar aparells semblants, com el Sony Reader l'exemple més recent.

Segons Jeff Bezos treballen amb el Kindle des del 2004 i han intentat fer un producte tan bo com el llibre en molts aspectes, però de fet fins i tot va més enllà. A través del Kindle no només es podran comprar llibres, sinó també llegir-ne les valoracions dels usuaris d'Amazon i del servei o escriure'n ressenyes per als altres lectors. D'entrada hi haurà vuitanta-vuit mil llibres electrònics a l'abast dels usuaris però és previst que la xifra creixi més.

Com els iPod però, el Kindle no fa servir l'estàndard obert, sinó un format propietari de llibres electrònics fet per Mobipoket, una empresa que Amazon va comprar el 2005. Això, d'entrada, vol dir que els llibres comprats per al Kindle no es podran llegir en d'altres lectors de llibres electrònics, tot i que el Kindle sí que podrà llegir documents pdf, per exemple.

El Kindle té la mateixa mida que una llibreta i una pantalla de sis polzades que utilitza la tecnologia E ink i es pot llegir tranquil·lament a ple Sol i que gasta molt poca energia. De fet, l'aparell té una autonomia de fins a trenta hores a causa de la gestió eficaç de l'energia, i només en triga dues a carregar-se completament. A més, tot i que és possible d'ampliar-ne la memòria, sense fer-ho ja pot emmagatzemar uns dos-cents llibres. Costarà quatre-cents dòlars als Estats Units i els llibres electrònics tindran dos preus: deu dòlars les novetats més venudes i dos els clàssics.

Article publicat a www.vilaweb.cat