dimecres, 20 de febrer del 2008

Avui una mica d'art


Cada quadre amaga una història, i en aquest cas, la nostra col·laboradora Teresa Llàcer i Viel, ens conta que hi ha darrere d'aquest llenç pintat per Diego Velázquez.

LES FILADORES

El famós quadre presenta la llegenda grega d´Aracne i Atenea.

Aracne, natural de Lidia i filla d´un tintorer, tenia l´habilitat de cosir i teixir tapissos extraordinaris. Tanta era la seua fama i la seua supèrbia que arribà a afirmar-se millor teixidora que la deessa de les arts, Atenea.

Un dia, una vella arribà a sa casa i li va demanar veure els tapissos. Aracne els va treure i l´anciana els va examinar afirmant que era excessiva la seua perfecció com per haver estat confecionats per la seua mà, que semblaven traspuar una essència divina. La jove orgullosa va afirmar que eren seus i que, a més, si competira amb Atenea, la guanyaria sense dubte.

En eixe moment, la vella es tranformà en la deessa esmentada i la desafià.

Durant dies estigueren ambdues teixint sense descans i, el dia del veredicte, es sentencià que ambdós treballs eren magnífics però que, el pertanyent a Atenea, emanava una lluentor divina.

Atenea, ofesa per l´orgull de la jove i per haver elegit com a motiu del tapís una de les persecucions de donzelles per qüestions sexuals que el seu pare, Zeus, frequentava a fer, castigà a Aracne a teixir durant tota la seua existència, així que la transformà en una aranya.

El quadre ens mostra una escena entre filadores: La vella de l´esquerra és Atenea (ho sabem perquè l´artista va deixar entreveure per les seues faldes una cuixa jove i desacord amb el rostre per a identificar-la) i la jove que està d´esquenes a l´espectador a la banda dreta és Aracne.

A més, el tapís del fons del quadre és una escena d´eixa mateixa llegenda: És el moment del veredicte, en el que Aracne és transformada en aranya per Atenea (es pot identificar pel casc de guerrer).

Autor: Diego Velázquez

Data de creació: 1644-1648

Localització actual: Museo de El Prado, Madrid (España)