diumenge, 11 de novembre del 2007

El crític recomana

El nostre amic i col·laborador Joanjo Aguar i Matoses, enamorat del seté art, ens ha enviat aquest article sobre una pel·lícula que recomana a tots els incondicionals del cinema.

LEON (El Professional) un film de Luc Besson ______________________________________________

DADES TÈCNIQUES I ARTÍSTIQUES.

Títol: LEON (The Professional)

Any: 1994

Direcció: Luc Besson.

Producció: Luc Besson i Claude Besson (Francia).

Fotografia: Thierry Arbogast.

Muntatge: Sylvie Landra.

Música: Eric Serra.

Interpretació: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman, Danny Aiello.




SINOPSI

Un policia corrupte de Nova York assassina a sang freda la família de Mathilda, una xiqueta de dotze anys, la qual decideix venjar la mort del seu germà menut. Per a tal cosa, conviurà amb Leon, un assassí a sou que habita en la mateixa finca, i aprendrà d'ell tot el que necessita per a dur endavant el seu pla de revenja. Arribat el moment, el policia també la buscarà a ella i a Leon, amb objectiu de liquidar-los.

BREU COMENTARI.

"LEON (EL PROFESSIONAL)", pel·lícula de l'any 1994 dirigida per Luc Besson, és una producció francesa ambientada a Estats Units, concretament a Nova York, que gira al voltant de la relació tant especial que s'estableix entre Leon, un assassí professional, i Mathilda, una xiqueta de dotze anys que ha perdut tota la seua família en unes circumstàncies envoltades d'extrema violència. Luc Besson també ha dirigit altres pel·lícules, com "Arthur i els Minimoys", "Juana de Arco", "El Cinquè Element", "El Gran Blau","Nikita" o "Subway". I n'ha produït moltes més, sobretot d'acció, com "Yamakasi", "Taxi 2, 3 i 4", "Els rius de color púrpura 2" o "Danny the Dog".
El que més crida l'atenció de l'estil del director és, sobretot, l'ús que fa del gran angular. Es tracta d'un autèntic mestre a l'hora de rodar amb aquest tipus de lents, i, evidentment, trau profit de la seua capacitat, perquè fa servir molt esta òptica en les seues pel·lícules. També és un director que combina perfectament els diversos tipus d'angulacions i els canvis d'ubicació de la càmera (ubicacions de vegades atípiques), donant-li a cada pla la seua justa proporció. En aquest cas, la pel·lícula "LEÓN", té un estil visual molt sobri i elegant i, resulta en gran mesura recomanable com a obra de referència, de consulta o d'aprenentatge, a nivell cinematogràfic.