dijous, 22 de novembre del 2007

Mor Fernando Fernán-Gómez als 86 anys


L'actor, cineasta i escriptor Fernando Fernán-Gómez va morir ahir de vesprada a l'hospital madrileny de La Paz, centre hospitalari en el que estava ingressat des de feia uns dies per ser tractat d'una malaltia.

Fernán-Gómez, de 86 anys, ha estat una de les grans figures de l'escena i del Seté Art de l'estat espanyol. Al llarg de la seva carrera va rebre el premi Príncep d'Astúries de les Arts, els Premis Nacionals de Cine i Teatre, la Medalla d'Or de l'Acadèmia de Cine, dos Óssos de Plata a la millor interpretació masculina del festival de Berlín i la més gran quantitat de Premis Goya acumulada per cap altra figura del cine de l'estat espanyol.

Va néixer el 28 d'agost de 1921 a Lima, durant una gira que realitzava per llatinoamèrica la seva mare, l'actriu Carol Fernán-Gómez. Protagonista de gairebé 200 pel·lícules, director de més d'una vintena, escriptor i acadèmic de la Llengua, en la seva filmografia hi figuren títols com Botón de ancla, El inquilino, La venganza de Don Mendo, Ninette y un señor de Murcia, El espíritu de la colmena, Mamá cumple cien años, La colmena, Esquilache, Belle Epoque,Todo sobre mi madre (aquestes dues guanyadores de l'Oscar a la millor pel·lícula extrangera), El abuelo, La lengua de las mariposas i Tiovivo c. 1950.

Cal destacar que el 20 de gener de 2000, Fernán Gómez ingresà a la Real Academia de la Lengua, on ocupaba el seient de la B majúscula. "Creo hallarme entre las personas dispuestas a defender su libertad no con la violencia y la sangre, sino con el pensamiento y la palabra", va dir en el discurs d'ingrés. Poc després, en 2003, l'actor, novel·lista i dramaturg participà en les manifestacions contra la guerra d'Iraq.

El 1992 va pujar per últim cop a un escenari de teatre, en un espectacle dirigit per Mario Gas. La seua darrera gran participació al cinema fou l'any passat, amb un documental a mode de conversació realitzat per David Trueba i Luis Alegre.

A continuacuó us deixem una entrevista de l'any 1997 de Pablo Carbonell (CQC) a Fernán-Gómez. No té pèrdua. Piqueu ací per veure-la.


Les fonts per elaborar l'article han estat:

Diari Avui, El País i http://www.cadenaser.es/.