dimecres, 9 de gener de 2008

Alcoi commemora els 300 anys de l'ocupació borbònica


El Casal Jaume I organitza un concert commemoratiu d'Al Tall.

El matí del 9 de gener de 1708, mig any després de la desfeta d'Almansa, el romanent de la guarnició austriacista d'Alcoi va capitular davant les tropes borbòniques, que atacaven vila per tercera vegada en pocs dies. Tres-cents anys després, el Casal Jaume I-Ovidi Montllor i la Comissió 9 d’Octubre organitzen tot un seguit d’actes per a commemorar la desfeta, entre els quals un concert d'Al Tall que tocarà dissabte al Teatre Salesians.

Avui, a les vuit de la vesprada, l'historiador Josep-Lluís Santonja, parlarà dels Tres-cents anys de la defensa d'Alcoi. 1708-2008. Divendres, al Club d'Amics de la Unesco, s'hi presentarà el Memorial de Greuges d'Alcoi.

El desembre de 1707, força mesos després de la desfeta d'Almansa i de la crema de Xàtiva, Berwick va rebre l'ordre de Felip V de liquidar el front valencià, que sols resistia a Alacant, Dénia i Alcoi, i començà per aquesta darrera. El 6 de gener de 1708 va bombardejar la ciutat, fins que els 280 homes que defensaven Alcoi van haver de capitular.

En aplicació del Decret de Nova Planta, va ser derogat el sistema tradicional de govern del municipi, tant civil com judicial, i es va establir un nou ajuntament nomenat pel rei, constituït per vuit regidors. Totes les institucions forals de la ciutat foren suprimides i hom deixà d'escriure els documents oficials en valencià. El tradicional sistema d'elecció dels jurats fou extingit i el nomenament de regidors (vitalicis) es reservà al monarca ocupant. El sistema polític, administratiu, fiscal i judicial tradicional del regne valencià havia estat liquidat.

Font de l'article www.vilaweb.cat