dijous, 24 de gener de 2008

Ana Frank i "l'arbre de la llibertat"


La força de grups ecologistes impedeix la tala del castanyer que veia l'adolescent jueva des del seu amagatall d'Amsterdam. L'arbre és, avui en dia, un símbol de la llibertat dels pobles.


Coincidint amb la celebració del Dia de l'Holocaust, les autoritats dels Països Baixos i grups ecologistes han arribat a un acord per salvar de la tala un arbre centenari i malalt que s’alça sobre la casa d'Amsterdam on Ana Frank s'amagava dels nazis i escrivia el seu famosíssim diari. Pel que sembla, la jove escriptora trià aquell arbre per a abstreure's de l'horrible persecució a la que se sotmetien els jueus com ella. Una espècie de refugi espiritual allunyat del terror quotidià.

Al voltant de l'imponent castanyer d'índies, que suma 150 anys però que en els últims temps ha entrat en un irreversible procés d'envelliment, està previst instal·lar una armadura abans de l'estiu que el protegeixi del pas del temps.

Va ser la Fundació Ana Frank qui s’anotà la primera victòria en els tribunals el novembre passat, en guanyar un litigi interposat contra la ciutat d'Amsterdam, que havia ordenat tombar el castanyer d’índies a causa de la seva visible deterioració. Les autoritats sostenien que si no es talava l’arbre acabaria enfonsant-se amb les seves enormes branques sobre la casa i museu d'Ana Frank, centre de peregrinació de centenars de milers de jueus de tot el món. El jutjat va concedir un ajornament però no ha estat fins a ara quan s'ha assolit una solució definitiva.
És per això que l'Ajuntament d'Amsterdam, el museu, l'Institut d'Arbres dels Països Baixos, propietari d'aquest exemplar, i la Fundació Ana Frank han arribat a un acord conjunt en virtut del qual un equip d'experts de diversos països posarà en pràctica el pla urgent per a salvar l'arbre.

Els veïns i els partidaris de la seva permanència argumenten que, en tractar-se d’un símbol de la llibertat, paga la pena fer esforços extraordinaris per a la seva preservació.

Font de la notícia www.elpais.es