dimarts, 15 de gener de 2008

El Ball dels Cavallets torna a SuecaSueca recupera un altre ball tradicional per a la processó de la Mare de Déu de Sales.

Un dels escriptors més prolífics de Sueca, el pare Amado Burguera, parlava el 1920 al llibre La milagrosa imagen de Nuestra Señora la Virgen de Sales, del "Ball de cavallets", el qual acostumava a sortir a la processó de la Mare de Déu de Sales. Tanmateix, es desconeix la data exacta de la primera eixida a la processó del 8 de septembre.
L'Escola de danses de la Ribera, entitat integrada en l'associació cultural Aula de Música Tradicional de Sueca, ha recuperat, quasi 90 anys després, aquest ball format per vuit figures de cartró- pedra que representen cavalls i que són dutes per infants, tot fent referència a les lluites entre moros i cristians.
D'aquest manera, Sueca recupera una altra dansa, atés que al llarg dels últims anys han tornat a renàixer balls com el dels Tornejants o s'han incorporat d'altres característics del País Valencià com els castells humans de la Muixeranga.
Per últim, cal fer ressó que aquest ball també té lloc a poblacions com Xàtiva, Alcoi, Banyeres de Mariola o València.

Font de la notícia Sueca TV.