dissabte, 27 de setembre del 2008

Adéu a Paul Newman


Tenia vuitanta-tres anys i va fer més de seixanta pel·lícules

L'actor nord-americà Paul Newman, una de les grans llegendes de la història del cinema, s'ha mort als vuitanta-tres anys per un càncer de pulmó. El també director, guionista i productor va decidir, el mes passat, d'abandonar l'hospital on estava ingressat per passar les últimes hores a casa. L'any 1985 va rebre un Oscar honorífic i l'any següent va rebre el de millor actor per la seva interpretació a 'El color del diner'.

Newman va abandonar el cinema l'any passat, després de participar en una seixantena de pel·lícules. L'últim film en què participà va ser 'Road to perdition', de Sam Mendes.

Aquesta tarda (hora nostra), la fundació Newman's Own ha emès un comunicat que diu: 'Paul va aprofitar allò que la vida li va oferir i, mentre ell no reconeixia que feia quelcom especial, va canviar les vides de molta gent gràcies a la seva generositat, humor i humanitat. El seu llegat viu a través de la caritat que ha demostrat'.

Nascut el 26 de gener de 1925, Paul Newman va estudiar Economia i va servir a l'Armada durant la segona guerra mundial. Després va estudiar Art Dramàtic a Yale. Va passar per l'Actor's Studio, on va conèixer altres grans intèrprets com James Dean o Marlon Brandon, i el 1953 va debutar a Broadway.

El seu primer gran èxit al cinema va arribar amb 'Marcat per l'odi' i posteriorment, consolidà la seva carrera amb títols com 'La gata sobre el teulat de zinc', 'Exodus' o 'Harper, detectiu privat'. Newman va treballar amb directors com Alfred Hitchcock, John Huston o James Ivory.

Article publicat a www.vilaweb.cat

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que guapo que era...

Anònim ha dit...

i com pot ser que en l'article s'hagen oblidat de 'the sting' (El golpe)!!!!!!