dimarts, 17 de març del 2009

"La nit psicalíptica" triomfa a Els Porxets


Dissabte a les 23:30h tingué lloc la "Nit psicalítica" a la sala d'exposicions Els Porxets de Sueca, un expectacle del tot innovador que, en contra del que es podia esperar, no caigué en el tòpic del sainet malgrat la figura de Bernat i Baldoví.

Fou molta la gent que es preguntava el significat de "psicalíptic". És per aquesta raó que l'organitzador de l'any Bernat i Baldoví, Toni Carrasquer, posà a l'entrada un cartell amb l'explicació lèxica del mot d'acord amb la definició del diccionari Maria Moliner: malicia sexual, picardía erótica.

Una vegada fet l'aclariment, la gent ocupà el local per esbrinar com seria aquesta "Nit". L'espectacle començà, com no, amb l'aparició de Bernat i Baldoví amb la seua dona Juliana Artal, que després de perseguir-se eròticament, deixaren la passió a un costat per posar-se a assajar amb els actors una de les escenes de El Virgo de Vicenteta. Però, ves per on, que mentre l'actriu, dins del seu paper de Vicenteta, li agafava els testicles a l'actor baix la direcció de El Sueco, aparegueren a Els Porxets el capellà del poble acompanyat del seu escolanet. De sobte, els actors canviaren el text de El Virgo pel de Pasqualo i Vicenteta, versió suavitzada de El Virgo que escriví Bernat en una nit, després que el seu pare, devot cristià, li preguntés si era cert que havia escrit una peça "molt picant". El capellà, satisfet de què no hi havia res censurable continuà el seu camí.
Com qui no vol la cosa, els personatges desaparegueren i els acords d'una guitarra sorprengueren els assistents. Era el cantautor Mi #, que vingut expressament de la Pobla Llarga, cantà la seua versió musicada del monòleg de El Tio Collons tot arrancant forts aplaudiments. Seguidament, el cantant desaparegué i amb ell, els llums de la sala. La veu de Vicenteta se sentí pertot arreu recitant un altre monòleg "Per què m'heu donat la figa si no tinc qui me la cullga?", acompanyada de les veus de diferents actors i actrius repartits pel local que, polifònicament, harmonitzaren el text. I, com a colofó, una performance anomenada El somni de Vicenteta. Els actors eixiren dels seus amagatalls per dir tots a una la pregunta que es fa Vicenteta, i, sobtadament, una dolçaina començà a sonar, i amb el seu so es despertà Vicenteta mig despullada. Aquesta, dins del seu somni, projectat a una gran pantalla col·locada al bell mig de la sala, començà a dansar entre els assistents baix l'atenta mirada de la Censura, una altra dansaire avillada completament de negre. Vicenteta amb un fuet a la mà i mostrant les seues carns, intentà seduir els assistents tot donant-los a cadascú el fruit prohibit: una taronja. Però, malauradament, la Censura se l'emportà tapant-li la boca i despullant-la gairebé del tot amb un fosc absolut a Els Porxets.


ELS PROPERS DIES PUBLICAREM FOTOGRAFIES DE LA NIT PSICALÍPTICA.