dimarts, 4 de maig del 2010

Maduixa Creacions arrasa als Premis Abril amb "Ras!"


Tres companyies van destacar ahir a la nit en el repartiment de guardons de la IV edició dels Premis Abril de les Arts Escèniques Valencianes: Maduixa Creacions, de Sueca, amb Ras! (5 premis), La Coja Dansa, amb La Sed, (4 premis) i L'Art de la Fuga, de Dramatúrgia 2000 (3 premis). Ras! va rebre els premis de millor espectacle infantil, millor coreografia, millor espai escènic, millor vestuari i millor empresa productora.

La Sed va ser reconegut com a millor espectacle de dansa. També es va alçar amb els premis de millor ballarí i ballarina de repartiment i el de millor caracterització.

El tercer muntatge en nombre de guardons és l'Art de la Fuga, que va acumular premis importants: millor espectacle de teatre de sala, millor text original i millor actor protagonista (Josep Manuel Casany).

El premi a la millor actriu va ser per Mamen García, protagonista de Crisi d'identitat, de la Pavana Teatre. El gran banquet, de Una altra dansa, va obtenir dos premis importants: ballarí (Francisco Bodí) i ballarina protagonista (Asun Noales).

En total, han estat dotze les companyies que van obtenir algun dels 26 premis que es van repartir ahir a la nit.

Una gala crítica i contundent

La nefasta situació que travessen les arts escèniques valencianes va inspirar una gala de caràcter reivindicatiu, marcada per les crítiques cap als responsables culturals de la Generalitat Valenciana. Així, mitjançant diversos esquetxos breus, els actors recrear situacions absurdes davant la directora de Teatres de la Generalitat, Inmaculada Gil Lázaro, que també va ser recordada amb una cançó de Camilo Sesto, Malenconia, interpretada per l'actriu Carme Joan, amb algunes variacions sobre la lletra original. La consellera de Cultura, Trini Miró, que juntament amb Gil Lázaro aglutina les crítiques del sector de les arts escèniques valencianes, també va ser protagonista d'alguns esquetxos.

La gala va comptar amb la presència d'importants figures del món de la cultura i les Arts Escèniques, com és el cas de Román de la Calle qui, juntament amb Carles Alfaro, va lliurar el premi al millor espectacle de teatre.

En el seu discurs, el president de l'Associació Cultural Premis Abril, Benja Doménech, va reivindicar "un nivell professional, una qualitat artística i unes estructures estables de difusió que es veuen greument afectades per la crisi general i per la malaptesa i la ignorància d'uns gestors polítics que ja s'han oblidat per sempre de la funció social, cultural, i fins moral, del teatre i la dansa ". Domènech va denunciar "els efectes demolidors d'una política manipuladora i ultraliberal que ha convertit en una ruïna l'edifici que a tots ens havia costat més de trenta anys construir".

En Ras!, Maduixa Creacions aposta, durant quaranta minuts, pel públic més menut, un dels més complicats, amb una obra que conjuga arts plàstiques, projeccions i dansa, tot açò amb dos actors, Joan Santacreu i Lara Sanchis. Es tracta de recuperar tradicions i valors com el dibuix, buscant l'artista que hi ha dintre de cada xiquet i xiqueta front la omnipresent tecnologia que ens envolta per tot arreu. Es un obra de proximitat, amb un aforament limitat per les pròpies característiques de l'obra de 130 persones. A nivell artístic, cal ressenyar la importància de l'obra pictòrica de Miró, present puntualment al llarg de l'espectacle.

A nivell tècnic, aquesta producció de Maduixa aporta elements que resulten molt espectaculars, especialment pels més menuts.

www.riberabaixa.info


1 comentari:

Anònim ha dit...

Enhorabona a tota la familia MADUIXA i que continuen els èxits.