dijous, 8 de setembre del 2011

8 de setembre

Avui celebrem la festa gran a Sueca amb el Dia de la Mare de Déu de Sales. La solemne processó que començarà a les set de la vesprada comptarà un any més amb la Dansa dels Tornejants, recuperada l'any 2006 i que està documentada a Sueca des del 1798.

Gràcies a la gestió d'Abdó Garcia i Daniel Vera la recuperació d'aquesta dansa fou efectiva fa gairebé set anys i amb ella s'aconseguí recuperar una part de la identitat cultural dels suecans. Avui dia ja són 11 els tornejants amb les quals compta l'associació, a més de 3 redoblants (els encarregats de musicar la dansa), 3 botargues (els xiquets que custodien i donen les vares o tornejos als tornejants) i tres gonfanoners (els llicenciats que porten el Guió de la Mare de Déu, l'espasa i l'escut).

Com a curiositat històrica cal dir que de tots els participants de la processó sols els tornejants tenen l'honor de ballar davant de la Mare de Déu atés que són "els bells i forts cavallers que custodien la seua Dama Santa, la Verge Maria".

Aquesta vesprada a les cantonades dels carrers de volta escoltarem versejar aquest quartet:

Ja ballen els tornejants
Custodiant Nostra Senyora
Amb la dansa que els honora
al ritme dels redoblants 
 
A més a més, altres balls i danses a més de les torres humanes de la Muixeranga de Sueca ompliran de festivitat i solemnitat el recorregut processional.