divendres, 26 d’octubre del 2007

Avui estrena d'una història real




"En el dia de hoy, cautivo y desarmado el ejército rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado"

Francisco Franco Bahamontes, Caudillo de España por la gracia de Dios


L'1 d'abril de 1939 les tropes de Franco entraven a Madrid i així concloïa la Guerra Civil Espanyola. La sagnant repressió que s'aproximava, ocasionà que molts republicans i republicanes hagueren de fugir de l'Estat. Tanmateix, altres no van poder o no van voler anar-se'n com és el cas de les joves protagonistes d'aquesta història real. El General Franco va prometre que solament serien castigades les persones que tinguessen les mans tacades de sang; cap d'aquestes xiques les tenia. En acabar la catàstrofe bèl·lica, sofriren durs i cruels interrogatoris policials i finalment les traslladaren a la presó de Ventas. Les 13 detingudes, les companyes de les quals van batejar com “las menores” per la seva curta edat, foren acusades d'ajuda als rebels i d'haver planejat un atac contra el Generalísimo, una agressió irreal que donava suport a l'acusació. Tot molt abstracte i sense proves. Tant elles com els seus parents estaven tranquils, atés que pensaven que com a molt els caurien uns quants anys de presó. Nogensmenys, uns dies abans que se celebrés el judici es va produir un atemptat contra un militar franquista, succés on moriren tres persones. Les joves van ser condemnades a mort per un acte que mai van cometre.

Emilio Martínez Lázaro, director de pel·lícules com Al otro lado de la cama o Los dos lados de la cama ha estat l'encarregat de dur a la pantalla aquesta història que s'estrena dues setmanes després de què el Congrés dels Diputats aprovés la Llei de la Memòria Històrica. Llei que pretén retre homenatge a totes aquelles persones que patiren la repressió del genocida Francisco Franco. El llargmetratge està protagonitzat per Pilar Gómez de Ayala, Marta Etura i Verónica Sánchez, i a partir de hui es projectarà a diverses sales cinematogràfiques. Tots aquells interessats en veure-la poden anar aquest cap de setmana als cines Colon d'Alzira, on la pel·lícula s'emetrà a les 18:15, a les 20:45 i a les 23:15.