divendres, 5 d’octubre del 2007

Mor als 89 anys la compositora Matilde Salvador




L'Últim Toc Teatre va tindre l'honor de representar a Sueca la part teatral de la seua obra El Betlem de la Pigà en festes de nadal de 2005 i de 2006.

Avui ha mort la compositora Matilde Salvador, a l'edat de 89 anys. Aquesta tarda s'ha instal·lat la capella ardent a l'edifici de la Nau de la Universitat de València i al vespre les despulles seran traslladades a Castelló de la Plana, on demà serà enterrada. Matilde Salvador és una de les figures més representatives de la música i de la cultura del país, i, entre més guardons, va rebre la medalla de la Universitat de València l'any 2001.

En efecte, Salvador va rebre nombrosos reconeixements, entre els quals la distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana el 1997 i el de Valenciana de l'Any de la Fundació Huguet de Castelló.

Matilde Salvador és la compositora d'òperes com 'La Filla del Rei Barbut', estrenada a Castelló el 1943, i 'Vinatea', que es va representar per primer cop el 1974 al Gran Teatre del Liceu. A més a més, les seves obres les han interpretat arreu del món artistes com Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé i l'Orquestra de València.

Així mateix, Salvador és autora de més de 150 cançons. En concret, la compositora tenia especial predilecció per les obres corals. Matilde Salvador va restar sempre fidel a la cultura i la llengua catalana. A més a més, va haver de fer front a la pressió social, ja que durant la seva joventut no estava ben vist que una dona fos artista.

Mostres de condol

La presidenta del Palau de la Música, Mayrén Beneyto, ha lamentat profundament 'la pèrdua d'una de les grans compositores' del país. Segons Beneyto, es tracta d'una 'dona que ha marcat tota una època'. Des de l'àmbit polític, el vicepresident primer del govern, Vicent Rambla, ha expressat 'tot el respecte i consideració' a la figura de Salvador, coneguda per la seva 'trajectòria, especialment en tot l'àmbit de la cultura'. Així mateix, la coordinadora d'EUPV, Glòria Marcos, ha dit que 'es tracta d’una figura clau del segle XX amb una producció musical abundosa i de qualitat i una trajectòria artística i cívica de primera magnitud'.

Des de Sueca L'Últim Toc Teatre se suma a les mostres de condol.

Article publicat a vilaweb.cat.


3 comentaris:

jordi ha dit...

ostia peter! no tenia ni idea, pobra dona. La veritat es q ja estava majoreta... en fi, enguany anirem a Castelló a vore el betlem de la pigà d'alli, q serà una bona forma de fer-li homenatge (a part d'actuar nosaltres ací en sueca, nop?)

Unknown ha dit...

Sí, jo crec que enguany més que mai hem de tornar a fer El Betlem de la Pigà en homenatge a Matilde. Potser podriem incloure alguna xicoteta modificació per tal de fer l'acte un poc més emotiu.

Joanjo de Marènia ha dit...

Jei, enhorabona pel bloc acabadet d'estrenar. Que continueu per molts anys, ¿eh?

Joanjo, el de Marènia de Varrakettes (independent de Zvheqke, és clar).